Toplantının açılışında konuşan İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, İZSİAD üyelerinin de kooperatif ve anonim şirket kurarak Dikili Tarıma Dayalı İhtisas OSB’de yer alacağını belirterek, “Pandemi döneminde gördük ki tarım her zaman olduğundan daha önemli. Toplumların kendi imkanları ile tarımsal ürünlerini üretebilmesi stratejik önemde. Bu kapsamda jeotermal enerjimizi kullanarak, teknolojik sera ile yapılacak tarım, geleceğin üretim şeklini oluşturuyor. Bu konuda yatırım yapmak isteyen, tarım sektörüne girmek isteyenlerin bilgi edinmesini sağlamak için TDİOSB Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda üyemiz Ali Osman Öğmen’i bugün ağırladık” dedi. TDİOSB Yönetim Kurulu Başkanı, İzmir Ticaret Odası Sayman Üyesi aynı zamanda İZSİAD Üyesi olan Ali Osman Öğmen, İZSİAD’ın “Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB Bilgilendirme Toplantısı” düzenleyerek kendilerini ağırlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Tarımın her fırsatta stratejik sektör olduğunun vurgulandığını söyleyen Öğmen, “İlk defa İzmir’deki Oda ve Borsa ve birliklerle beraber bu yatırıma giriştik. Ortak akılla yürütülen bu proje için iyi bir çalışma sergiledik. EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ve İZTO Başkanı Mahmut Özgener’in bu projeye büyük katkısı ve desteği oldu” dedi.
“Dikili jeotermali kullanılacak”
2017’de Tarıma Dayalı İhtisas OSB yönetmeliğinden sonra Türkiye’de 22 tane Tarıma Dayalı İhtisas OSB’nin kurulduğunu belirten Öğmen, “Bu 22 OSB içinde 3 tanesi jeotermal enerji temelli. Denizli, Ağrı ve Dikili jeotermal enerji ile kuruldu. Diğer alanların hepsi besi ve ete dayalıyken, Dikili tarıma dayalı” dedi. Dikili’nin son derece stratejik bir lokasyona sahip olduğunu vurgulayan Öğmen, “Bu bölge Dikili’ye kadar ‘teknolojik sera alanı’ ilan edilmiş ve arkada ESBAŞ ihracat, istihdam ve ticaret hacmi açısından Türkiye’nin en büyük serbest bölgesi olan Gaziemir’deki Ege Serbest Bölgesi modelini Bergama’da da kurmaya hazırlanıyor” diye konuştu.
“3 bin 500 kişilik istihdam olacak”
Yönetiminde İzmir Valiliği, EBSO, İZTO, EİB ve İTB’nin olduğuna dikkat çeken Öğmen, “1 milyon 800 bin metrekarede 50 tarım parseli, 315 bin metrekarede ise 33 sanayi parseli olacak” dedi. Sera parsellerinin en küçüğünün 25 bin metrekare olduğunu ifade eden Öğmen, “Tüm altyapı ve arazi fiyatı dahil tarım parsellerinin metrekare fiyatı 163 tl olarak belirlendi. Sanayi parselleri ise en az 6 bin metrekare ve onların metrekare fiyatı ise 218 tl olarak belirlendi. OSB tamamen dolduğunda 3 bin 500 kişilik bir istihdam da yaratacağız” dedi. Dikilinin teknolojik sera alanı ile cazibe merkezi olacağını söyleyen Öğmen, “Bu anlamda bölgede jeotermal ile seracılık yapan Agrobay’ın kurucusu rahmetli Hasan Şentürk’ü saygıyla anıyorum. ‘Hollanda bunu yapıyor biz niye yapamıyoruz’ diyerek bölgede bu işin startını veren bir kişi” dedi.
“Yeni jeotermal alanları da arıyoruz”
Jeotermalde reenjeksiyon konusunda sıkıntılar olduğunu, reenjeksiyona yeterince önem verilmediğini bu sebeple de jeotermal sularında soğuma olduğunu söyleyen Öğmen, “Ancak bu enerjiyi gelecek kuşaklara bırakmak için reenjeksiyonu eksiksiz yapmak zorundayız. Tarımda kalitenin artması ve enerjinin verimli kullanılması için bu konuda denetimlerin de sıkı yapılması gerekiyor. Bizim girişimimizin paydaşlarını düşününce bu konuda önemli bir adım atarak daha sıkı denetimler ile bu sorunu da çözebileceğimizi düşünüyorum. Ayrıca biz de yeni jeotermal su alanlarının araştırması için ruhsat aldık” dedi. 25 dönüm sera arazisinin 4 milyon tl’ye mal olduğunu söyleyen Öğmen, “Üstüne son teknoloji modern bir sera kurulumunun maliyeti ise 6 milyon tl civarında. 10 milyonluk bir yatırım bugünkü piyasa koşullarında standart ürünlerin üretimi konuştu.
YORUMLAR