36 yıl önce bugün Türkiye’de son kez bir kişi idam edildi

36 yıl önce bugün Türkiye’de son kez bir kişi idam edildi

Cumhur İttifakı’nın iki lideri Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli tarafından uzun bir aradan sonra tekrar dillendirilen idam cezağsı, Anayasa Mahkemesi’nin yok sayılması ve askıda ekmek kampanyasının gündemi işgal etmesiyle gümbürtüye gitti.

25 Ekim 2020 - 10:04

Cumhur İttifakı'nın iki lideri Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli tarafından uzun bir aradan sonra tekrar dillendirilen idam cezası, Anayasa Mahkemesi'nin yok sayılması ve askıda ekmek kampanyasının gündemi işgal etmesiyle gümbürtüye gitti.

Devlet Bahçeli'nin 2007 yılındaki Erzurum mitinginde, kendisini 1999 yılında teröristbaşı Abdullah Öcalan'ı idam etmemekle eleştiren Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben, “Al sana ip veriyorum, al da as” diyerek, kalabalığa urgan atması hâlâ hafızalarımızda… Bahçeli o gün konuşmasını şöyle noktalamıştı: Oğluna gemi alacak kadar paran var, asacak ip mi bulamıyorsun.

Eski çamlar bardak oldu, köprünün altından çok su geçti…

Polemikleri bir kenara bırakıp, 36 yıl önce bugüne gidelim, Burdur Kapalı Cezaevi'nin avlusuna…

SEHPASINI KENDİ DEVİREN İDAMLIK

25 Ekim 1984…

Beton zemine devrilen sehpanın sesi avluda yakalandı. Gardiyanlar, imam, askerler, avukat, cezaevi müdürü, savcı yere bakıyordu. Birkaç dakika sonra adli tabip darağacına yaklaştı, kafasını aşağı yukarı salladı.

Öldüğü onaylanan mahkûm boşlukta sallanıyordu. Darağacından indirdiler, satın aldığı tabutla cezaevine gelen babasına teslim ettiler cansız bedeni…

Avukatı Fehmi Çam'ın anlattığına göre mahkûm, cellâdı yanına yaklaştırmamıştı, sehpayı kendi devirmişti. Cesedi babasına teslim eden görevliler de “Bazılarının genelde ağzından burnundan kan gelir. Onun ağzından burnundan kan gelmedi. Dili içerde, ağzı kapalıydı” dediler.

İdam edilen kişi 26 yaşındaki Hıdır Aslan'dı.

“Üç polisi öldürmek” ve “silahlı halk ayaklanmasıyla iktidarı ele geçirerek Marksist-Leninist bir devlet düzeni kurmayı amaçlamakla” suçlanıyordu. Kod adı Sarı Durak'tı, yasadışı Devrimci Yol militanıydı. 1978'de hakkında yakalama emri çıkarıldı, 1980'de İzmir'de gözaltına alınıp tutuklandı.

Ege Ordusu Askeri Mahkemesi 29 Temmuz 1981 günü Hıdır Aslan hakkında idam kararı verdi. Askeri Yargıtay onadı. Temyiz, itiraz vs. üç yıl sürdü, dosya TBMM'ye geldi.

Dosyayı inceleyen 10 kişilik Adalet Komisyonu; yedi kabul, iki ret, bir çekimser oyla “Hıdır Aslan hakkındaki ölüm cezasının yerine getirilmesine dair ekli kanun tasarısının Genel Kurul'a sunulmasına” karar verdiğinde takvim yaprakları 21 Haziran 1984 gününü gösteriyordu.

3 Ekim 1984'te TBMM'de oylama yapıldı. Halkçı Parti'den emekli subay Erol Ağagil ile Halit Soylu dışında 51 milletvekili “idam edilmesin” oyu verdi. İdam kararı ANAP (63) ve Milliyetçi Demokrasi Partisi (44) milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.

Kenan Evren cumhurbaşkanı, Turgut Özal da başbakandı.

Hıdır Aslan asılarak idam edildiğinde 26 yaşındaydı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
GÜÇ KAYNAĞIMIZ MÜCADELECİ ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZ
Mansur Yavaş’tan işsiz kalan 7 meslek grubuna destek